Wel of niet castreren?
Een zeer veel gevraagde, onmogelijk perfect te beantwoorden vraag....
Ons advies is altijd: Sowieso nooit voor een leeftijd van minimaal 12 maanden, en liever alleen als er een échte noodzaak voor is. En dan mogelijk sterilseren en zeker niet castreren.
Dit is dus onze visie. Wilt u een goed gevoel hebben over wat wel/niet te doen, ga dan vooral veel lezen, vragen en eigen onderzoek doen. Dat is de enige manier om zelf achter de juiste keuzen te kunnen staan te zijner tijd.
Wat is het verschil tussen castratie en sterilisatie?
We spreken van castratie bij zowel reu als teef.
- Castratie: bij de reu duidt dit op verwijdering van de teelballen en bijballen, bij de teef duidt dit op verwijdering van de eierstokken en / of baarmoeder.
- Sterilisatie: bij de reu duidt dit op onderbreking van de zaadleiders, bij de teef duidt dit op onderbreking van de eileiders.
De gevolgen van castratie zijn behoorlijk ingrijpend. Door castratie valt de productie van geslachtshormonen bijna geheel weg.
Dit zorgt er niet alleen voor dat de hond zich niet meer kan voortplanten. Nee, het heeft een ernstig effect op het gedrag van de hond én op andere belangrijke processen in het lichaam.
Zo bestaat er de kans dat de hond een van urine-incontinentie ontwikkelt en bestaat er een grotere kans op het ontwikkelen van schildklierproblemen.
Ook de kans op een tragere stofwisseling waardoor zowel reu als teef neiging hebben tot het ontwikkelen van overgewicht en een flink hogere kans op gewrichtsproblemen en zelfs kanker is vele malen groter. Veel honden worden depressief bij het gebrek aan hormonen (niet te verwarren met 'rustig').
Vachtproblemen komen vrijwel altijd voor.
De castratievacht is voor trimmers extra interessant, maar ook een pijnpunt. Binnen de trimwereld is het woord castraatvacht een begrip.
Meer lezen? Klik hier
VIDEO in het Engels