De geschiedenis van de Labradoodle

Aangezien ook hulpbehoevende mensen allergische kunnen reageren op hondenhaar begon ene Wally Cochran van de Australische Hulphonden Vereniging in de tachtiger jaren met het ontwikkelen van een allergie vriendelijke hulphond.

Niet flap flap gekruist

Hij begon met een slimme Poedel (allergievriendelijk vachttype en zeer intelligent) met een adorable Labrador (zeer briendelijk en grote will to please), matchte deze twee en gaf de pups de naam Labradoodle (F1)

Later werd deze onstane hond professioneel voortgezet en geperfectioneerd door Tegan Park en Rutland Manor Labradoodles in Australie. Deze heren mengden er 4 andere rassen door (infusions genoemd), namelijk: De Ierse Water Spaniel, de Engelse Cocker Spaniël, de Amerikaanse Cocker Spaniel, en de Curly Coated Retriever. Hiermee ontstond de Multigen Pure Australian Labradoodle

Pure bred AL

De Australian Labradoodle is dus niet zomaar zomaar een kruising tussen een Labrador en een Poedel, zoals je tegenwoordig steeds meer tegen komt. Nee, er is ruim 25 jaar ervaring, selectie en infusie op vacht én karakter aan vooraf gegaan door diverse deskundigen.

Een Pure bred Australian Labradoodle (pure AL) heeft minstens 5 generaties op papier voor hij/zijn in aanmerking komt voor een WALA Stamboom

(Foto: Ik (Frances), Caspár en zijn dochter Gisou)

Wat is een Australian Labradoodle en wat is het verschil met een 'gewone' labradoodle?

Hallo toekomstige pup-eigenaren! Ben je op zoek naar de perfecte hond voor jouw gezin? Overweeg dan eens een Australian Labradoodle. Deze schattige en vriendelijke honden zijn ontzettend populair geworden vanwege hun unieke eigenschappen en hypoallergene vacht. In dit artikel zullen we je alles vertellen over wat een Australian Labradoodle is en hoe ze verschillen van de 'gewone' labradoodles.

Wat is een Australian Labradoodle?

Een Australian Labradoodle is een speciaal gefokt hondenras dat oorspronkelijk werd ontwikkeld om te dienen als assistentie- en therapiehonden voor mensen met allergieën. Het ras is ontstaan in Australië in de jaren 80, toen er behoefte was aan hypoallergene geleidehonden met een goede temperament en intelligentie.

Australian Labradoodles zijn kruisingen tussen poedels, Ierse waterhonden, Curly coated retrievers, Engelse- en Amerikaanse Cocker Spaniels en labradors. Door deze combinatie hebben ze het beste van alle rassen geërfd. Ze hebben het vriendelijke karakter van de labrador, de intelligentie van de poedel en de levendigheid van de cocker spaniël. Bovendien hebben ze een vacht die weinig tot geen allergische reacties veroorzaakt bij mensen met allergieën.

Het verschil met 'gewone' labradoodles

Nu vraag je je misschien af: "Wat is dan het verschil tussen een Australian Labradoodle en een 'gewone' labradoodle?" Het grootste verschil zit hem in de foklijnen en rasstandaarden.

Een 'gewone' labradoodle is meestal een kruising tussen een poedel en een labrador. Hoewel deze honden ook geweldige metgezellen zijn, hebben ze niet altijd dezelfde hypoallergene eigenschappen als de Australian Labradoodles. Dit komt doordat 'gewone' labradoodles vaak geen strikte foklijnen volgen en er minder controle is op genetische eigenschappen zoals vachtkwaliteit en allergievriendelijkheid. Lijkt een pupje bijvoorbeeld op zijn Labrador familie, tja....dan zal hij/zij echt wel wat verharen.

De Australian Labradoodle daarentegen wordt gefokt volgens strenge ras-standaarden die ervoor zorgen dat bepaalde eigenschappen consistent worden doorgegeven aan de nakomelingen. Fokkers van Australian Labradoodles selecteren zorgvuldig ouderdieren met hypoallergene vachten en aangename karakters, om zo gezonde en allergievriendelijke pups te produceren.

Hypoallergene vacht

Een van de belangrijkste redenen waarom je voor een Australian Labradoodle zou kiezen, is vanwege hun hypoallergene vacht. Deze honden hebben over het algemeen weinig tot geen verharing, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met allergieën. Hun vacht bestaat uit een mix van krullen of golven, wat helpt om losse haren vast te houden en te voorkomen dat ze door het huis verspreid worden.

Daarnaast hebben Australian Labradoodles vaak een vacht die weinig tot geen allergenen bevat, zoals het eiwit waar veel mensen allergisch voor zijn. Hierdoor kun je dus, als jij ook allergisch of gevoelig bent voor allergieën, genieten van het gezelschap van een heerlijke knuffel hond zonder last te hebben van niesbuien of jeukende ogen.

Karakter en temperament

Een ander belangrijk aspect om te overwegen bij het kiezen van een hond is het karakter en temperament. Australian Labradoodles staan bekend om hun vriendelijke, speelse en intelligente karakter. Ze zijn over het algemeen sociaal, gemakkelijk in de omgang en dol op aandacht.

Deze honden hebben een hoog aanpassingsvermogen waardoor ze zich goed aan kunnen passen aan verschillende levensstijlen. Of je nu in een appartement woont of een huis met grote tuin hebt, actief bent of liever ontspant op de bank, een Australian Labradoodle zal zich altijd aanpassen aan jouw situatie.

Conclusie

Kortom, als je op zoek bent naar een hypoallergene hond met een geweldig karakter, dan is de Australian Labradoodle zeker iets voor jou! Deze speciale honden zijn gefokt om de perfecte metgezellen te zijn voor mensen met allergieën, of mensen die gewoon een hekel hebben aan een huis vol hondenhaar. Met hun niet verharende, hypoallergene vacht en vriendelijke persoonlijkheid zullen ze ongetwijfeld snel deel uitmaken van jouw gezin.

 

Dus waar wacht je nog op? Schrijf je in op onze wachtlijst of maak eerst kennis met onze geweldige honden.

Wij fokken vooral mini labradoodles en medium labradoodles.

Om u een idee te geven:

De drie Labradoodle maten

Er bestaan drie Labradoodle maten, namelijk de Miniatuur Labradoodle, de Medium Labradoodle en de Standaard Labradoodle. Iedere Labradoodle heeft een andere schofthoogte en een ander gewicht:

  • De Miniatuur Labradoodle heeft een schofthoogte van 33 tot 43 centimeter. Deze Labradoodle weegt tussen de 8 en 15 kilo.
  • De Medium Labradoodle heeft een schofthoogte van 43 tot 53 centimeter. Deze Labradoodle weegt tussen de 15 en 21 kilo.
  • De Standaard Labradoodle heeft een schofthoogte van 53 tot 63 centimeter. Deze Labradoodle weegt tussen de 23 en 42 kilo.

Prijzig zijn ze ook, die Australian Labradoodles. De prijzen liggen tussen de 1500 en 3500 euro momenteel.
(bij ons tussen de 2350 en de 2950 momenteel)

Voor dat geld groeien de kleintjes wel in de huiskamer op en krijgen ze een uitermate goede baby-opleiding.

We hebben ook enkele andere hondjes in onze roedel. Te weten: Poedels en Poohchons, beide ook hypo allergeen. Al onze honden hebben Hollandse/Belgische  roots (nu ja, behalve onze reu Caspár ... die is geboren in Spanje uit Amerikaanse ouders). 

Onze poedels en Poochon hebben zich inmiddels al bewezen met verrassend mooie backcross-doodletjes. Op deze website kom je foto’s en beschrijvingen van al onze viervoetertjes tegen.

Veel plezier bij het bekijken van onze website en mocht er iets niet duidelijk zijn of wil je meer informatie; laat het ons gewoon even weten. Onze contactgegevens staan op de site.

Groetjes,

Frances & Henk